Uttryck kärlek

Att skapa musik är ett fantastiskt sätt att ge uttryck för ens inre. Man säger att populärmusik ofta handlar om kärlek. Men snarare är det nog så att det är mer känslorna och företeelserna som omger kärlek som beskrivs i sånger. Kärlek, om det verkligen är kärlek, är inte i första hand en känsla, utan det är ett val. Om man verkligen älskar någon så väljer man att göra det både när allt funkar och känns bra och när livet blåser i medvind, likaså gör man det i tuffare och mer utmanande säsonger. Det är allt vanligare att förälskelse, lust, sexuell dragning beskrivs i sånger, än att verklig kärlek beskrivs. Här finns också ett “rum” att fylla. Låtar som verkligen uttrycker kärlek berör djupt och de har en tendens att leva med länge.

Ett exempel på en sådan låt är Simon&Garfunkels “Bridge over troubled waters”. Den uttrycker kärlek när den innerligt vill en annan människa väl. Kärlek när den är självutgivande, redo och villig att offra någonting för en annan människa. Framgångarna som denna låt skördat säger något om att den verkligen berör. Enligt billboard.com så låg den sex veckor som nummer ett på Billboard. Antalet covers som gjorts på låten är förbi vad som går att räkna och fortsätter i nutid. År 2017 gavs den ut i en all-stars version i välgörenhetssyfte efter branden i Grenfell Tower i London. Enligt en artikel av Paul Sexton så gick den upp på förstaplatsen i Storbritannien fyrtio timmar efter att den släppts och blev därmed decenniets snabbast säljande singel.

Mycket i livet är väldigt flyktigt nuförtiden. Människor längtar innerst inne efter något som varar. Vi behöver låtar som återspeglar den längtan. I en artikel från BuzzFeed så skriver Kelley Dunlap om detta, apropå Alla hjärtans dag. Hon föreslår i artikeln att istället för att lyssna på låtar om fjärilar i magen och påbörjad romans, att istället lyssna på låtar som uppmärksammar och firar verklig kärlek, sådan som behöver vårdas genom kommunikation, överlåtelse och ibland hårt arbete.

Så om och när du sätter igång och skapar egen musik. Överväg att gå lite djupare i det du uttrycker med musiken. Visst kan det vara kul för stunden med tuggummi-pop, som beskriver känslor som kommer och går över lika snabbt som de kom. Men fundera över om inte du ska vara den som vågar ta det ett steg längre och beskriva och hylla kärlek som består. Det gör både dig själv och den som lyssnar gott.