Att lyssna på radio är roligt igen

Med dagens ständigt uppkopplade smarta telefoner och surfplattor är det mycket lätt att lyssna till strömmad radio från hela världen. När er ödmjuke skribent var liten hade vi en radio hemma som erbjöd en skärva av denna mångfald. Det var en stor, svart och tung radio av märket Luxor. Den hade knappar för att byta mellan kort-, mellan- och långvåg och på displayen vid frekvensväljaren kunde man läsa namnen på åtskilliga spännande platser i Europa som exempelvis Moskva, Warszawa, Eindhoven, Rom och Zürich. När man tryckte in rätt knapp och rattade in stationer ute i Europa vibrerade radion ofta av ett grovt surrande ljud, interpunkterat av skarpa, höga tjut. Bakom tjuten och surret kunde man emellanåt höra röster prata ryska, polska, franska eller tyska. Ibland hörde man lite svagt en symfoniorkester bakom det dova brummandet i förgrunden.

Vattenburen rundradio

När min mor var ungdom utmanades Sveriges Radios sändningsmonopol av fria radiostationer som befann sig på skepp ute på internationellt vatten i Östersjön och Öresund. Det var de av staten motarbetade radiostationerna Radio Nord och Radio Syd. Dessa stationer fick en stor publik eftersom de gav lyssnarna vad de ville ha – musikradio, snabbare nyhetssändningar och sport. Staten behöll radiomonopolet men införde mer musik i tablåerna, främst genom skapandet av P3. Radio Nords puff är värt ett omnämnande. Deras slogan blev: “lyssna på en station i det våta istället för två torra”. De fria stationerna hade även reklam, något som den härskande socialdemokratin såg som ett stort hot mot medborgarna.

Strömmad radio

Idag är det mycket enkelt att med datorns och telefonens hjälp få lyssna till radio från hela världen. Vilken liten radiostation som helst strömmar sitt material på Internet. Många tusen radiostationer sänder inte ens längre analogt, d.v.s. signaler som du behöver en radiomottagare för att lyssna till, utan finns enbart på nätet i digital form. Utbudet för den radiolyssnande publiken har aldrig varit större, och det växer för varje dag.

Podcasts

En mycket glädjande effekt av att radion har flyttat till Internet är alla podcasts som har skapats. Det finns poddar om allt möjligt mellan himmel och jord, och även om en hel del omöjligt. Det spännande med podcasts är att de ofta görs av de insatta entusiasterna och inte av drillade radiomänniskor. Det gör dem oftare intressantare och mer relevanta att lyssna till. Vem som helst kan idag starta sin egen podcast. Stora populära podcasts behandlar exempelvis historia, politik och fotboll. Det finns podcasts för exempelvis jakt och fiske, om matlagning och bakning, om husdjur eller om föräldraskapet. Vill du snabbt få tips inför till exempel ett bröllop eller en baby shower hittar du säkert flera engagerade podcasts om detta. Vilket nischintresse du än har fastnat för råder jag dig att göra en googling efter podcasts i ämnet, du kommer troligtvis hitta flera intressanta poddar att lyssna till.

Det finns till och med podcasts som handlar om radiohistoria. Där kan man ta del av exempelvis hur man bygger en kortvågsmottagare, så att den amatörradiointresserade kan hitta likasinnade runt om i världen och fortsätta ratta in sändningar i den analoga etern.