Starta eget skivbolag

Fram till slutet av nittiotalet så var det de stora skivbolagen som ombesörjde att musik gavs ut. Att själv ge ut musik har alltid förekommit i större eller mindre utsträckning. Men framförallt de senaste två decennierna har det blivit allt vanligare att ge ut sin egen musik. Med enkla medel kan man skapa och spela in sin musik och på verksamt.se kan man lära sig allt om att start eget skivbolag.

Detta öppnar upp för stora möjligheter. Men det kräver också ett starkt eget driv och att man har ordning och reda även på sakerna omkring själva skapandet av musik. Man behöver lära sig om NCB, man behöver lära sig om upphovsrätt och STIM och SAMI, mastring, ISRC-koder. Utöver allt detta som är kopplat till själva utgivningen av musik så behöver man lära sig hur man startar och driver ett eget företag, med skattedeklarationer, avtal, marknadsföring med mer.

Men precis som allt man lär sig så är det svårt i början men blir lättare vartefter man lär sig de olika delarna. Precis som skapandet av musik så lär man sig en liten del i taget och lär sig med tiden att sätta ihop dem till en helhet. Precis så är det att starta och driva eget skivbolag.

Tack och lov så lever vi i en tid där information, tips och idéer är väldigt tillgängligt via internet. Så allt möjligt man kan tänkas undra om att driva eget skivbolag är bara några knapptryckningar bort. Så om du skapar musik som du önskar att ge ut. Eller om du drömmer om att ge ut någon specifik typ av musik, så kanske du ska överväga att starta ditt eget skivbolag.