Att driva eget företag i musikbranschen

Det är nog många som blir avskräckta vid tanken av att ge sig in i musikbranschen. Trots att det är en av de mest eftertraktade och åtråvärda branscherna som finns, är den stenhårda konkurrensen inte alltid särskilt lockande. Men mycket i musikvärlden har förändrats under det senaste årtiondet och det behöver inte längre vara varken en omöjlighet eller en avlägsen dröm att skapa en alldeles egen musikkarriär.

Oavsett vilken väg in i musikbranschen du väljer kommer du att behöva starta ett företag. Vare sig det är en enskild firma eller ett aktiebolag kommer du att komma i behov vissa företagstjänster. När du, som alla egenföretagare, ibland har svårt att få betalt av dina kunder, så kan ett företag som Capcito hjälpa dig genom att köpa dina fakturor. När det kommer till bokföring finns det andra aktörer på marknaden som kan erbjuda lösningar. Det viktigaste när du ger dig in i musikbranschen är att du får fokusera så mycket som möjligt på din verksamhet – musiken.

Hemmastudio

Stora studior med höga hyreskostnader och enorma investeringar för analog utrustning tillhör det förflutna. De flesta människor kan inte höra skillnad på musik som producerats i en laptop och musik som producerats i en miljonstudio. Allt fler studior slår igen portarna – och allt fler börjar själva spela in och producera musik professionellt. Allt du behöver är en dator, ett ljudkort och om du vill spela in sång eller akustiska instrument, även en mikrofon. Det finns gott om gratiskurser, både på YouTube och på universitet eller folkuniversitet, där du kan lära dig allt som finns att veta om musikproduktion. Steget har aldrig varit kortare till att bli en professionell musiker, kompositör eller producent.

Ljuddesign

Det är inte bara renodlad musik som kan produceras i program som Logic, Protools och FL. I takt med att videoproduktion i allt större utsträckning görs av vanliga privatpersoner, som sedan kan tjäna pengar på sina alster på sajter som YouTube, har det blivit mer eftertraktat med professionell ljuddesign. Det kan handla om att mixa ett inspelat röstspår och bakgrundsmusik, eller att skapa egna ljudeffekter. Om du lär dig musikproduktion lär du dig i många fall även ljuddesign på köpet, och det kan i vissa avseenden vara en mer lättillgänglig inkomstkälla.

Kanske brinner du för musik utan att själv anse dig vara någon vidare musiker? Kanske saknar du helt musikalisk talang, men känner ändå att du har någonting att erbjuda på området. Det kan handla om ett affärsdriv, en känsla för vilka låtar eller artister som har potential, eller bara en passion för musik. I vilket fall som helst finns det fler artister än någonsin som är i behov av representation från en manager.