Stäm in i musiken

Att lyssna på musik kan vara mycket välgörande för själen. Ett annat sätt att låta musik ha sin välgörande verkan är att själv stämma in i den. Sjung med när du hör din favoritlåt på radio. En studie kring detta har gjorts i Neurologi, en ansedd amerikansk tidsskrift. Denna presenteras och diskuteras i en artikel av Agneta Lagercrantz i Svenska Dagbladet. Där kan man läsa om hur kultur kan skydda mot demens, däribland att sjunga och spela instrument. Så inte nog med att det är välgörande för själen, det förebygger även sjukdom.

De flesta har nog erfarit hur frigörande det är att dra på volymen på radion i bilen, helst när man kör ensam, och stämma i för full hals i sin favoritlåt. Kan man några ackord på piano eller gitarr så ger det också stora möjligheter att ackompanjera sig själv eller någon annan, eller spela med i någon popdänga man tycker om. De flesta poplåtar är väldigt enkla i sin grundstruktur, då detta kräver inte särskilt ingående musikaliska kunskaper.

Exempelvis gällande körsång finns det många som kan vittna om att det piggar upp själen, som i sin tur piggar upp hela kroppen. Personligen minns jag en tid när jag var med i en gospelkör. Det var under tiden när jag studerade till tandläkare. Dagarna på högskolan kunde vara långa och var ofta krävande. Vid dagens slut var man ofta så trött att man inte ville något hellre än att få åka hem och slänga sig i soffan framför någon favoritserie. Men på torsdagarna vara det repetition med kören. Många var gångerna när jag drog mig för att åka dit. Väl på plats tog det dock aldrig mer än ett par minuter innan tröttheten var som bortblåst. Repetitionsdagar innebar att jag var hemma framåt tio på kvällen. Detta till trots var jag alltid piggare när jag kom hem än när jag åkte iväg.

Så hitta ditt sätt att stämma in i musiken. Oavsett om det handlar om att sjunga med till radion eller spela ett instrument eller sjunga i kör så finns det så mycket goda effekter med att utöva musik. Det stimulerar, gör väl och ger ofta en härlig känsla av gemenskap när det utövas tillsammans. Så ta ton. Stäm in.