Gör susen för själen

Att lyssna på musik är något många gör som avkoppling. Det är som att musik kan komma åt en plats i vårt inre som inget annat kan nå. Musik är en gåva.

Att musik har en avkopplande inverkan behöver inte nödvändigtvis innebära att man lyssnar på lugn musik för att det ska vara avkopplande. Lite up-tempo musik på träningspasset kan vara lika mycket avkoppling som att sätta på ett klassiskt stycke och slå sig ned och sluta ögonen i favoritfåtöljen.

Doktor Rangan Chatterjee berättar i artikeln om olika tips för att få ett friskare liv. Där är ett av tipsen att lyssna på musik. Några andra av tipsen är:

  • Att se till att få egentid varje dag
  • Ta promenader
  • Sitta på en parkbänk

Vilken musik som innebär avkoppling för olika personer är högst individuellt. Själv har jag gärna på lite Motown-soul när jag sitter och arbetar, eller lite gospel eller lovsångsmusik från hillsong. För en annan person är det hip hop eller kanske country som ger det perfekta “flowet” i arbete eller studier.

För ett par år sedan, när både min fru och jag, hade extremt mycket i våra liv, och därmed hade ett enormt behov av lugn och ro mellan varven, så upptäckte vi instrumental musik. Inte på det sättet att vi inte visste om att det fanns sedan tidigare, men vi upptäckte hur välgörande det var att lyssna på. Framförallt lyssnade vi på musik av pianister. Fram tills dess hade musik för mig varit att det fanns en sångare eller sångerska med i bilden. Men under den här perioden fick jag erfara vad mycket som kan sägas genom musik utan att ord sjungs ut. Dessa instrumentala stycken var en god hjälp till avkoppling, för både kroppen och själen.

Något som är fascinerande i den tid vi lever i är att all möjlig musik är så tillgänglig, bara en knapptryckning bort. För bara två decennier sedan var det skivaffären eller biblioteket som gällde om man ville få sig ett lite bredare utbud av musik. Det är otroligt lätt söka upp det man önskar. Inom pop, r’nb och hip hop så spelar producenten en stor roll. För musikälskare så märker man att det ofta är producenten man uppskattar, om inte mer, så i alla fall lika mycket som artisten själv. Var man tonåring i slutet av 90-talet och början av 00-talet och gillar r’nb och hip hop så kan man söka på “Darkchild” på Spotify så får man garanterat upp ett stor del av sina favoritlåtar.

Så om din själ är trött och behöver avkoppling. Då är musik en fantastisk hjälp. Det finns inget som kan ge den avkoppling som musik kan vara ett verktyg att göra.